A Random Walk down Wallstreet

Een Random Walk (toevalsbeweging) geeft aan dat de beweging van een object volledig willekeurig is. De term random walk werd in 1905 geïntroduceerd door Karl Pearson, een Engelse wiskundige. Een molecuul in een gas bijvoorbeeld wordt door een bijna oneindige hoeveelheid duwtjes alle kanten op geduwd. Met behulp van statistische modellen is het mogelijk om binnen een range met bepaalde onzekerheid aan te geven waar een molecuul zich op een gegeven moment kan bevinden. Maar hoe groter het tijdsinterval des te groter de afwijking, net als bij het weer.

Betekenis

Om een uitspraak te kunnen doen van de positie van het molecuul is kennis nodig van alle elementen die de beweging bepalen. Zo werkt het ook op de beurs met de koers van een aandeel. Er zijn vele factoren die de koers van een aandeel beïnvloeden, zoals marktsegment, wisselkoersen, rente, marktontwikkelingen, staat van de economie, etc. En daar boven op komt dan ook nog eens de irrationaliteit van de markt. Kopers en verkopers kunnen vrij impulsief handelen, waardoor koersen enorm kunnen uitslaan.

Voorbeeld

In het volgende Excelvoorbeeld kun je zelf een random walk maken. Dit is een model met slechts 2 factoren die aan de koers van een aandeel duwen en trekken. Dit zijn dus nog maar slechts twee factoren. Je kunt zien dat er zich een koersgrafiek ontwikkelt die veel lijkt op de koersgrafieken van de beurs, inclusief trendlijnen, weerstanden en steunen. De grafiek is voorzien van twee zwevend gemiddeldes. Één met een periode van 10 en de ander van 30 dagen. Deze kun je toevoegen door rechts op de koerslijn te klikken en voor [Trendlijn opmaken] te kiezen.

 

Als je wilt weten hoe je een trendlijn moet toevoegen lees dan het artikel trendlijnen toevoegen.

 

Download hier her Excelbestand – Random Walk Down Wallstreet

 

Random Walk

Must Read

A Random Walk down Wall Street is ook een klassieker uit de grote hoeveelheid literatuur op het gebied van beleggen. De schrijver Burton Malkiel herkende de random walk in de koersbewegingen van aandelen. Dit boek helpt je om beter te begrijpen welke factoren op de beurs een rol spelen.

Meer Exceltips en trucs

Wil je meer weten over de mogelijkheden met Excel kijk dan bij de Exceltips of bij ExcelStudie. ExcelStudie is gelieerd aan deze site.

Hopelijk vond je dit een nuttig artikel. Als je vragen of  opmerkingen hebt stuur dan een e-mail.

Veel succes!

 

(c) 2019 ExcelFactory