De tabel – de multitool van Excel

 

De tabel als object in Excel komt gek genoeg zelden aan bod bij een Exceltraining.  Excelfactory daarentegen hecht grote waarde aan deze handige multitool van Excel en zet deze functie ook altijd als eerste op de agenda bij een training.

Wat is een tabel?

Een tabel is een Excelobject waarmee je gegevens op zeer efficiëntie wijze kunt ordenen in een lijst. Door het gebruik van een tabel is de integriteit van je gegevens zeker gesteld. Bovendien krijg je er een groot aantal handigheidjes bij, waar je anders zonder gebruik van deze tool best veel moeite voor moet doen.

Wat kun je ermee?

Met de tabel kun je o.a.:

  • Gegevens makkelijker en sneller selecteren en ordenen;
  • Kiezen uit verschillende voorgeprogrammeerde opmaakvormen of je eigen opmaak maken;
  • Allerlei formules toevoegen met een simpele klik op de knop (som, gemiddelde, max, min, etc);
  • Gemakkelijk kolommen en rijen met gegevens verplaatsen;
  • Cellen in een kolom snel uitvullen;
  • Filteren, sorteren, duplicaten verwijderen;
  • Et cetera…..aan deze lijst komt eigenlijk geen einde.

Werking van de tabel

Stappen

Neem de volgende stappen om van een lijst van gegevens een tabel te maken. Selecteer de gegevens die je in het tabelobject wil hebben, kies [Invoegen] van de menubalk en vervolgens [Tabel].

 

 

Er verschijnt een klein popup-scherm. Als het bereik al kopteksten heeft, vink het vakje daarvoor dan aan. Kies [OK] en het bereik verandert in een tabelobject.

 

 

Opmaak van de tabel

Als je in de tabel gaat staan zie je dat er ook een extra optie tevoorschijn is gekomen in de menubalk, namelijk [Tabelontwerp]. De standaardopmaak is blauw, maar rechtsboven kun je ook voor andere opmaakvormen kiezen.

 

 

Totaalrij

Als je nu een totaalrij wil toevoegen kies dan uit de menubalk voor [Tabelontwerp] en vervolgens vik je het vakje  [Totaalrij] aan. Er verschijnt een totaalrij onderaan de tabel. In deze totaalrij kun je kiezen voor de verschillende functies. Selecteer je voorkeur.

 

 

Formule toevoegen

de lijst van gegevens is nu mooi opgeslagen in een tabelobject met totalen eronder en een goede opmaak. Als je nu een kolom wil toevoegen, bijvoorbeeld met het quotiënt van EBITDA op de omzet, dan zie je opeens de extra voordelen van een tabelobject. Plaats een kolom aan het einde door in de eerstvolgende cel na de laatste kop een nieuwe kopnaam in te vullen (zie voorbeeld Excelmodel). Er verschijnt automatisch een nieuwe kolom met de juiste opmaak.

 

Vul de formule [EBITDA / Omzet] in, en druk [Enter]. De nieuwe formule wordt in één keer compleet uitgevuld in de rest van de kolom.

 

 

Het valt je waarschijnlijk ook op dat er in de tabel geen celreferenties voorkomen. In plaats daarvan staat er zoiets als: =[@EBITDA]/[@Omzet]. De celreferenties zijn vervangen door de kolomnamen voorafgegaan door het ‘At’-teken @. De waarden komen uit dezelfde rij als waar de formule in staat.

Als je nu in een tabel een verwijzing wil maken naar een andere rij dan kun je dat doen met de functie [Verschuiving]. Daar over in een nieuw artikel meer.

Excelmodel tabel

Voor de voorbeelden in dit artikel is gebruik gemaakt van gegevens uit 2011 over een aantal aan de AEX genoteerde bedrijven. Dit Excelmodel kun je met de volgende link downloaden.

 

Link naar Excelmodel Tabel AEX bedrijven

 

Het kan zijn dat het bestand niet wil openen in de browser, kies dan voor het blauwe vakje [Downloaden bestand] bovenaan in de browser.

Boekentip

 

 

 

3 Replies to “De tabel – de multitool van Excel”

Comments are closed.