A random walk down Wall Street

Random walk

Een random walk (toevalsbeweging) geeft aan dat de beweging van een object volledig willekeurig is. De term werd geïntroduceerd door Karl Pearson, een Engelse wiskundige, in 1905. Een molecuul in een gas bijvoorbeeld wordt door een bijna oneindige hoeveelheid duwtjes alle kanten op geduwd. Mbv statistische modellen is het mogelijk om binnen een range met bepaalde onzekerheid aan te geven waar een molecuul zich op een gegeven moment kan bevinden. Maar hoe groter het tijdsinterval des te groter de afwijking, net als bij het weer.

Factoren die koers beïnvloeden

Om een uitspraak te kunnen doen van de positie van het molecuul is dus kennis nodig van alle elementen die de beweging bepalen. Zo werkt het ook op de beurs met de koers van een aandeel. Er zijn vele factoren die de koers van een aandeel beïnvloeden, zoals marktsegment, wisselkoersen, rente, marktontwikkelingen, staat van de economie, etc. En daar boven op komt dan ook nog eens de irrationaliteit van de markt. Kopers en verkopers kunnen vrij impulsief handelen, waardoor koersen enorm kunnen uitslaan. Verkeerd nieuws kan tot ongewenste bewegingen leiden.

Excelvoorbeeld

In het volgende excelvoorbeeld kun je zelf een random walk maken. Je kunt zien dat er zich een koersgrafiek ontwikkelt die veel lijkt op de koersgrafieken van de beurs, inclusief trendlijnen, weerstanden en steunen.

 

Excelmodel: Random Walk

 

Het model is opgebouwd met tabelobjecten en er zijn twee [Aselect] formules gebruikt. Eén om de beweging willekeurig omhoog of omlaag te laten gaan en de ander om een waarde tussen 0 en 1 te genereren. Het volgende artikel  De tabel – de multitool van Excel – Excelfactory beschrijft hoe je een tabel maakt.

 

Om ervoor te zorgen dat er alleen maar werkdagen in de eerste kolom staan is er een [ALS] formule gebruikt in combinatie met [WEEKDAG]. De weekdagen 7 en 1 zijn respectievelijk zaterdag en zondag. Deze zijn uitgesloten in de lijst.

 

Werking

In de gele velden plaats je de waarden. Met de knop [F9] wordt alles doorgerekend.

 

  • De koers in cel [B2] is de actuele koers van de dag;
  • In de kolom [Grens] kan de koersverwachting worden ingevuld (dit is de horizontale lijn in de grafiek). Als de actuele koers boven de grens komt kleurt de cel rood in de kolom [Koers];
  • In cel [I2] kun je de trend van de koers eventueel aangeven. Als er een upward trend is dan kun je de waarde hier verlagen en andersom;
  • In cel [M2] kun je de kracht van de uitslag aangeven. Als het een volatiel aandeel is kun je de uitslag in in deze cel in stapjes vergroten.

 

Als je wilt weten hoe je een trendlijn moet toevoegen lees dan het artikel trendlijnen toevoegen.

 

Toepassing

Het kan handig zijn om de random walk te gebruiken om te bepalen op welke uitoefenkoers een covered call kan worden ingenomen, zodanig dat de kans niet heel erg groot is dat de uitoefenkoers ook daadwerkelijk wordt behaald.

 

Tip

A Random Walk down Wall Street is ook een klassieker uit de grote hoeveelheid literatuur op het gebied van beleggen. De schrijver Burton Malkiel herkende de random walk in de koersbewegingen van aandelen. Dit boek helpt je om beter te begrijpen welke factoren op de beurs een rol spelen.